Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézeskalács házikók, sütikék

2011.12.18

Mézeskalács házikók és sütikék

 

img258--medium-.jpgimg264--medium-.jpg

 

Idő:30 perc + 10 perc/adag = össz: 2,5 óra díszítéssel

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 200 ml méz
  • 175 g porcukor - cukormázhoz
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék (=fahéj+gyömbér)
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
  • 200 g margarin
  • 500 g liszt
  • 1 üveg tejszínes-mogyorós aroma (elhagyható, vagy mandula aromával helyettesíteni lehet)
  • 3 ek cukor
  • kókuszreszelék, francia drazsé, zizi díszítésnek

Elkészítés:

Szétszedjük a fehérjét a sárgájától. A 4 sárgáját a mézzel és a 3 ek cukorral összekeverjük robotgéppel.

img220--medium-.jpg--> img222--medium-.jpg

A fehérjét habbá verjük, majd óvatosan a porcukorral cukormázat keverünk belőle.

 

img221--medium-.jpg

A margarint kis kockákra vágjuk, és a mézes masszához adjuk, hozzá keverjük még a fűszerkeveréket, csipet sót, sütőport, aromát, majd a lisztet is beleadagoljuk. (Ilyenkor átcseréljük a robotgép fejét a spirálos fémekre) Homogénné gyúrjuk, végül a kezünkel gombóccá alakítjuk.

 

img223--medium-.jpg

img227--medium-.jpg

img230--medium-.jpg

img231--medium-.jpg

Lecsippentük a masszából kb az 1/5-ét és kinyújtjuk sodrófával ujjnyira, s kiszaggatjuk formára.

 

 

img232--medium-.jpg

Ha házikót szeretnénk, akkor figyeljünk oda, hogy az illeszkedő oldalak ugyanolyan méretűek legyenek. A házhoz általában kell egy talapzat=kert, 2 téglalap oldal, 2 házikó forma, 2 tetőrész. Kedvünkre vághatunk a falakba ablakokat, ajtókat, díszeket. Elengethetjük fantáziánkat is, így lehetnek oszlopaink, teraszunk, erkélyünk, tümpanonunk, autónk, stb.... kiegészítésnek :) A maradékból kisebb kiszaggatott sütik készültek.

 

img238--medium-.jpg img233--medium-.jpg

10 percet sülnek az adagok, nekünk 5 adag lett kb, 3 percet alsó lángal, 7 percet hőlégkeveréssel sültek, 200 fokon kilisztezett sütőpapíron.

 

img236--medium-.jpg

Ha megsült, megolvasztjuk a cukrot karamellé, ezzel ragasztjuk össze a falakat. Vigyázzunk, nagyon gyorsan megköt, és balesetveszélyes a forró karamell, ezért ez inkább a felnőttek reszortja. :) De praktikusabb, mint a mázzal ragasztani, mert sokkal gyorsabb, és nem csúszik szét. (a falak szélét mártsuk bele és úgy tapasztjuk a talapzathoz)

  img251--medium-.jpg

img248--medium-.jpg

Majd jöhet a díszítés, a cukormázat töltsük habzsákba, vagy kilyukasztott zacskóba, és kezdődhet az alkotás. A mázra tehetünk még kókuszreszeléket, drazsékat, zizit , csokoládé reszeléket ízlés szerint.

 

  img259--medium-.jpgimg258--medium-.jpg

 

img261--medium-.jpgimg264--medium-.jpg

 

img274--medium-.jpgimg282.jpg

 

 

Jó étvágyat, Boldog Karácsonyt kívánunk!

 

 

Mézi és Muffi

 

 

 
 

 

Profilkép


Facebook

Elérhetőség

Kapcsolat Mézivel

hajnalka.patak@gmail.com



Archívum

Naptár
<< Június >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Statisztika

Online: 1
Összes: 108563
Hónap: 1082
Nap: 32