Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Titanic-os Töltött Fánk

2011.02.23

 Titanic-os töltött fánk

 teszta7.jpg

Idő: előkészület 20 perc –kelesztés-20 perc – 10 perc gyúrás – 20 perc kelesztés – 20 perc szaggatás, töltés- 15 perc sütés = 1 óra 45 perc

Hozzávalók:

  •      50g margarin
  •      50g kristálycukor
  •      5 tojássárgája
  •      2*200g liszt = 400g
  •      1 tasak élesztő
  •      2 dl tej
  •      1 citrom
  •      fél üveg/doboz rumaroma (mi konyak aromával készítettük)
  •      csipet só
  •      fél liter olaj a sütéshez
  •      baracklekvár
  •      porcukor a tetejére

Elkészítés:

Kicsit megolvasztjuk a margarint, közben lereszeljük a citromhéját. Megmelegítjük a tejet, s egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt (kb 5 perc alatt). A vajat, a cukorral, a tojás sárgákkal, a pici sóval, a reszelt citromhéjjal és a fél citrom kifacsart levével jó habosra kikeverjük. (Robotgép ajánlott) S a fél üveg rumaromát belecsöpögtetjük, s megkeverjük. Majd ezt a masszát meghintjük 200 g lisztel, de nem kavarjuk össze, hanem áll a liszt a tetején!

Közben a felfutott élesztőt összekeverjük egy másik edényben a maradék 200g lisztel, és jól kidolgozzuk a masszát, s meleg helyen (radiátor teteje) megkelesztjük.

Mikor ez a tészta megkelt, hozzákeverjük az eddig kétszínű réteges tésztánkhoz, és az egészet most már jól összekeverjük, majd homogén gombóccá gyúrjuk. Ismét félretesszük meleg helyre 20 percet kelni.

teszta.jpg

 

 

Lisztezett gyúródeszkán, vagy sütőpapíron ujjnyira kinyújtjuk a tésztát, s közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, s a körlapok közepét kicsit benyomkodjuk, hogy oda tegyük a baracklekvárt.

teszta2.jpg

Majd ráteszünk egy másik körlapocskát és az így keletkezett szendvicsek szélét jól lelapogatjuk ujjbegyeinkkel, hogy ne folyjék ki a lekvár, s lapított gombócokat formálunk.

 

teszta3.jpg

 

Majd egy magasabb falú serpenyőben a felmelegített bő olajban kisütjük a fánkokat, először 1,5 percet fedő alatt, majd megfordítjuk őket s 1 percet fedő nélkül pirulnak.

Vigyázat! Sercegés veszély, és az olaj habosodhat, ha kifolyik a lekvár. Némelyik gombóc feladja a küzdelmet, s fokozatosan búcsút mond a tetejétől, mint a Titanic hajó két oldala ütközéskor. No de sebaj, a fánkokat utólag is lehet ízesíteni!

teszta5.jpg

 

teszta4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papírtörlőkön/szalvétán pihennek a fánkok, majd egy tálra kipakoljuk őket, s meghintjük a tetejüket porcukorral, és ízlés szerint tehetünk a tetejére is baracklekvárt.

 

teszta6.jpg

teszta7.jpg

 

Jó hamit kíván Muffi és Mézi!

 

 

teszta8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És hogy ne csak mi dícsérjük: teszta9.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Facebook

Elérhetőség

Kapcsolat Mézivel

hajnalka.patak@gmail.com



Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2016 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 2
Összes: 100883
Hónap: 1064
Nap: 31