Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mini Farsangi Fánk

2011.02.19

 Mini farsangi fánk

 fank.jpg

Idő: 30 perc tésztagyúrás – 30 perc kelesztés- 15 perc szaggatás – 30 perc kelesztés – 15 perc több adag sütése-10 perc töltögetés, tálalás = össz.: 2 óra 10 perc

Hozzávalók:

  •      350 g finomliszt
  •      1 tasak élesztő
  •      3 tojássárgája
  •      10cl tej
  •      60 g margarin
  •      30 g kristálycukor
  •      1 citrom héja
  •      1 csipet só
  •      fél liter olaj
  •      20 g porcukor – a tetejére
  •      baracklekvár- a közepébe

Elkészítés:

         Az élesztőt langyos cukros tejbe teszem, megkeverem, s várok vele olyan 10 percet, ekkor felfut, és barna kovász lesz. Közben a tojás sárgákkal elkeverem a cukrot, s belereszelem a citrom héját. Felrakom melegedni a margarint.

dscf1744--medium-.jpg

  Egy másik tálban a lisztre ráöntöm a kovászos tejet, majd a tojásos masszát is, jól elkeverem, s fokozatosan hozzáöntöm a tűzhelyen megolvasztott margarint s egy csipet sót beleszórok.

Homogénre keverem, majd gyúrom a tésztát.

dscf1748--medium-.jpg

Langyos-meleg helyen pihentetem a tésztát, mondjuk radiátoron. Fél óra múlva a tészta remélhetően megkelt, könnyebb lesz az állaga, s kinyújtjuk egy újnyi vastagra, majd pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (én itt a legkisebb méretűt használtam, ezért lett sok pici fánkocskám) Letakarjuk, s kelesztjük még egy fél órát.

A kis gömböcökbe ujjukkal mélyedést nyomunk, a közepébe.

dscf1758--medium-.jpg

 

dscf1768--medium-.jpg

 

Egy magas falú serpenyőbe (én vokkal csináltam) olajat öntünk, úgy, hogy egy jó 5 centinyire álljon benne az olaj, s felmelegítjük.

 

dscf1775--medium-.jpg

 

Ebbe rakosgatjuk bele a fánkokat (nem kézzel, inkább segédeszközzel) , úgy, hogy a lyukas fele a fánkoknak lefele nézzen, s 2-3 percig fedő alatt! sülnek szép pirosra, majd megfordítjuk őket , s 1-2 percig fedő nélkül sül az aljuk, majd kiszedegetjük őket szalvétára, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj, majd jöhet a következő adag.

 

dscf1786--medium-.jpgdscf1790--medium-.jpg

 

 

Ha kész, meghintjük porcukorral, s a közepükbe kanalazunk egy kis lekvárt ízlés szerint.

Jó étvágyat! J

És a siker képe: dscf1806--medium-.jpg nagyon falják... :D

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1214 bánya utca 43. 1/10

(bálint virág, 2013.07.04 12:38)

Megcsináltam és nagyon király

Kedv

(Muffi, 2011.02.20 11:23)

Kedvet kaptam :D
Jó leírás, jó képek!
Grat! :D

Kritika

(Bátyó, 2011.02.19 11:29)

Ilyen finomat, hugi még nem ettem. Petit-Fánk! Juhhi! Ízletes, a porcukor és a kevés lekvár pont jól harmonizált az omlóssá kelesztett tésztával.
Nagyon eteti magát, megyek is vissza enni (még így ebéd előtt is tilosban, hihi)

 

 

Profilkép


Facebook

Elérhetőség

Kapcsolat Mézivel

hajnalka.patak@gmail.com



Archívum

Naptár
<< Április >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Statisztika

Online: 2
Összes: 103833
Hónap: 981
Nap: 53