Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Linzer fánk

2012.02.19

Linzer fánk

 

dscf9721--medium-.jpg

Be kell valljam, nem így képzeltem eredetileg. Rózsafánk lett volna, de a sziromrétegek megint nem akartak egymáson maradni, mint a Titanikos elődjénél, így a kis szirmokból végül virágok lettek, csak nem az emeletes rózsa. Hogy miért linzer? Sok recept írt élesztő nélküli fánkokról, így én is kipróbáltam anélkül, de így nem lett az a fánkos puha jellege a sütinek, de ízre mindenkinek tetszett, kérték is a receptet, s többen megjegyezték, hoy olyan linzeres. :) De azért felírom, (zárójelben) azokat a részeket, amikkel együtt csinálnám meg legközelebb, tehát, ha bízol bennem betartod a zárójeles részekkel együtt a receptet, viszont ha pont ilyet szeretnél mint a képen, akkor kövesd zárójel nélkül. :)

 

Idő: 3 óra összesen

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 150 ml tejföl = 1 db kispohár
  • 250 g margarin
  • (1 tasak élesztő, 3 ek meleg tej, kis cukor)
  • 6 tojássárgája (elég 5)
  • csipet só
  • 6 ek kristálycukor
  • 1 jól megmosott narancs reszelt héja
  • baracklekvár
  • porcukor
  • kb fél liter olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojásokat üssük fel, és különítsük el a sárgájukat. A fehérjéket tegyük hűtőbe, erre nem lesz szükségünk most.

dscf9701--medium-.jpg

Keverjük fel a sárgákat a cukorral. Kicsit olvasszuk föl a margarint, adjuk hozzá ezt is, majd a tejfölt, és a csipetnyi sót is.

 

dscf9702--medium-.jpg

Fokozatosan keverjük hozzá a lisztet.

 

 

dscf9705--medium-.jpg

(Melegítsük meg a kis tejet, adjunk hozzá egy kiskanál cukrot, és az élesztőt. 5-10 perc után, öntsük bele a tésztába.)

 

Mossunk meg jól egy narancsot, és reszeljük bele a héját a tésztába.

Homogénné gyúrjuk össze.

dscf9706--medium-.jpg

(Ha tettünk bele élesztőt, 20 percet hagyjuk kelni.)

 

Nyújtsuk ki, belisztezett deszkán, kb ujjnyi vastagságúra, és virág formájú, vagy pogácsa szaggatóval vágjuk ki a fánkokat.

dscf9708--medium-.jpg

/A rózsafánk úgy lett volna, hogy két ilyen réteget egymásra helyezünk, és a közepüknél fogva jól összenyomjuk a szirmokat, de ugyebár ez könnyen szétesik, és külön külön is csinosak./

 

Szirmosabb lesz, ha bevagdossuk késsel a szirmok tövét, közepüket kicsit benyomjuk, hogy legyen helye a lekvárnak.

dscf9717--medium-.jpgdscf9712--medium-.jpg

Vegyünk elő egy magasabb falú serpenyőt, öntsünk bele napraforgó olajat, kb annyit, hogy belepje a majd belepottyanó fánkokat.

Felmelegítjük egy picit, majd fejjel (tehát a kimélyített üreggel) lefele fordítva tesszük bele a fánkookat, rakunk rá egy fedőt, és kb 1 perc múlva megfordítjuk őket, és ekkor már fedő nélkül sülnek, kb aranybarnára.

Nekem nagyon habzott,és volt , hogy alig láttam a fánkokat, ilyenkor lejjebb lehet venni a láng fokozatát, picit fújni a habot, felkeverni picit spatulával.

dscf9718--medium-.jpg

Majd a fánkokat egy papírtörlővel bélelt tálra rakjuk, s közepükre egy-egy kiskanál lekvárt rakunk.

 

dscf9719--medium-.jpg

dscf9721--medium-.jpg

Tetejét megszórjuk porcukorral.img009--medium-.jpg

 

Jó étvágyat! :)

Puszi: Mézi

 

 
 

 

Profilkép


Facebook

Elérhetőség

Kapcsolat Mézivel

hajnalka.patak@gmail.com



Archívum

Naptár
<< Június >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Statisztika

Online: 1
Összes: 106549
Hónap: 867
Nap: 23